kinesitherapy

От разширените вени стандартно страдат тази част от населението, чиито работи са обвързани с по-продължително стоене в изправено положение – такива са магазинери, фризьори, аптекари, бармани и др.

През времето на бременност също така е възможно да се образуват разширени вени – поради статичното обременяване.

Какво точно са всъщност? Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Влошават се най-вече венозните съдове на краката. Много често по вътрешната част на бедрото и подбедрицата.

Разширените вени се казват още и варици.Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, създава се се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, усеща се умора, тежест, отоци до глезените и болка и неудобство при вървене.

Освен с конвенционална медицина възможно е да си помогнем и с кинезитерапия.

Тя е лекуване благодарение на движение. Тя цели :

-цялостно тонизиране на тялото и мускулатурата
-нормализиране на цялостното циркулиране на кръвта
-подобряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
-протекция на венозните стени от прекалено разтягане и загубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични усложнения и поява на възпалителни процеси
-понижаване на болковите симптоми и нормализиране на функцията на крайниците

Удачно за пострадалите от разширените вени е да упражняват джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Не препоръчителни са: тренировка с тежести, стоене прав, статични усилия с продължително задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща упражнения, започващи от по-малки към по-големи стави. 1-во тренираме малките стави. Примерно тренировка със завъртане на глезените, след това се преминава към големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се прибира в изходна позиция. Правят се и главноразвиващи тренировки – за цялото тяло.

Упражненията трябва да се правят от разнообразни начални положения.

Необходимо е да се изменя и височината , на която е поставен другия крак – извършва се упражнение със сложени една или две възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се прави упражнението без тях.

За стандартната профилактика на разширените вени горещо се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се носят дълго време, защото това води до намаляване тонуса на мускулната маса на крайниците.

Необходимо е да избягаме от мързеливия начин на живот.Наистина трябва да бъдем по-активни – да не се застояваме дълго пред телевизора и компютъра. Разходката винаги е неповторима и носи значително повече удоволствие от един виртуален свят!

Посетете ни: рехабилитация софия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *